Recordboete Belastingdienst

De Belastingdienst heeft jarenlang persoonsgegevens illegaal verwerkt in de Fraude Signalerings Voorziening (FSV). Op deze zwarte lijst van de Belastingdienst zijn 270.000 mensen terecht gekomen. Vaak werden zij onterecht als fraudeur bestempeld. “De Belastingdienst heeft met FSV levens overhoop gehaald”, aldus Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.

De Belastingdienst heeft hierop een boete opgelegd gekregen. Omdat de Belastingdienst al vaker in de fout is gegaan met het verwerken van persoonsgegevens, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens nu een recordboete van 3,7 miljoen euro uitgereikt. De Belastingdienst is meerdere keren in de fout gegaan. Bijvoorbeeld in 2020 door het BSN-nr. van zelfstandigen in het btw-identificatienummer op te nemen. In 2021 volgt dan een boete vanwege discriminerende en onrechtmatige werkwijze in de Toeslagenaffaire.

Het wordt de Belastingdienst zeer kwalijk genomen dat hij zijn verantwoordelijkheid jegens burgers en ondernemers heeft geschaad. De Belastingdienst heeft een monopolypositie: je kunt niet elders een toeslag aanvragen of je aangiftes indienen. Dat brengt met zich mee dat erop vertrouwd moet kunnen worden dat er ordentelijk met persoonsgegevens wordt omgegaan. Dat is nu keer op keer niet gebeurd en schaadt de samenleving.

Dat roept de volgende vraag op: is het wel effectief om een bestuursorgaan een boete op te leggen? Immers, het ene bestuursorgaan krijgt een boete, die door een ander bestuursorgaan wordt geïnd. Je kunt stellen dat hier sprake is van vestzak-broekzak.
Moet de strafrechtelijke immuniteit van overheid en overheidsorganen niet aan de orde worden gesteld? We volgen met belangstelling de openbare discussie hierover en zullen u op de hoogte houden.

1 gedachte over “Recordboete Belastingdienst”

Plaats een reactie